Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koně

20. 1. 2013

Nevím jak Vy, ale já miluju zvířata a hlavně koně! Kůň je nádherné zvíře. Nezáleží přitom, zda jde o ušlechtilého závodního koně, těžké tažné zvíře či drobného ponyho. Každý z nich má své speciální rysy, pro které, pokud je důvěrně poznáme, si je zamilujeme.

Původ koní

V současné době je registrováno více než 75 plemen koní. První prapředci tohoto živočišného druhu se objevili na Zemi asi před 55 miliony let, v době třetihor- eocénu. Během domestikace (zdomácnění), probíhající již po dobu přibližně 6000 let, se postupně zformovali čtyři základní plemenné skupiny koní. 

Koně v současnosti

Koně se již po mnoho století chovají téměř výhradně k určitému specifickému poslání. Slouží jako jezdečtí nebo tažní, jsou trénováni pro dostihy či ke sportovnímu ježdění a podobně.´Takto specializovaná plemena a jedince proto můžeme jen obtížně použít k jinému účelu.Avšak existují také plemena vyznačují se poměrně značnou přizpůsobivostí, a tedy i různorodou výkonností.

Typy koní a ponyů

Koně je možné dělit podle plemenné příslušnosti nebo obecně podle typu. Př. Jezdecký kůň- klidná a přátelská povaha je základní vlastností; Anglický plnokrevník- ovlivnil téměř všechna moderní plemena koní a je z nich nejrychlejší; Pólo pony- byl vyšlechtěn k hraní póla a je rozšířen téměř po celé západní polokouli.

Koně v pohybu

Rozlišujeme čtyři přirozené způsoby pohybu většiny koní a ponyů- krok, klus, cval a trysk. Existují však i plemena, která se vyznačují zvláštním a velmi specifickým chodem. Je to tölt. Nezřídka jsou označována  jako "běžící". Takový chod z nich činí velice pohodlné pro jízdu. O tennesseeském mimochodníkovi se právem tvrdí, že je to nejpohodlnější jezdecký kůň, proto je vhodný i pro začátečníky.

Divocí koně

Jediným skutečně divokým koněm je v současné době kůň Przewalského- kertag. Do této skupiny bývají neprávem řazeni také američtí mustangové a australští brumbyové. Ve skutečnosti jsou to potomci zdivočelých, ale původně již domestikovaných koní. Obývají odlehlé oblasti, kde mají jedinou potravu- pastvu.

  Zuzka

kun-przewalskeho.jpg